Ara Aktarma İstasyonu yapımına rapor engeli

Gümüşhane'de toplanan çöpleri Bayburt Düzenli Çöp Depolama sahasına aktaracak olan Ara Aktarma İstasyonu, Gümüşhane Harmancık Köyü sınırları yapımına başlanıldıktan bir süre sonra Gümüşhane İl Özel İdare Sekreterliği tarafından, "Üniversitenin raporu gerekçe gösterilerek" engellendi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Ağustos 2012 23:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Fam İnşaat Sahibi Mehmet Okur, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada,

"Ara Aktarma İstasyonu ile ilgili imar vermeye yetkili olan Gümüşhane İl Özel İdare Sekreterliği İmar mevzuatındaki "Plan Yapımına Ait Esaslara Dair Yönetmeliğince "Planlama öncesinde yapılması gereken çalışmaların başında öncelikli olarak ilgili kurum ve kuruluş görüşlerinin alınması gerekmektedir". İlgili mevzuatta belirtilen kurum sayısı 15 adet olup,bu kurumların söz konusu proje ile ilgili görüşleri olumludur.

İl Özel İdaresi, bu konuda görüş bildirme yetkisi olmayan Organize Sanayi Bölge Müdürlüğünden konu ile ilgili görüş istenerek, olumsuz görüş bildirmesi sağlanmıştır ve proje engellenmiştir. Oysa Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü, sadece Organize Sanayi Bölgesi sınırları içerisinde yetkilidir. Gümüşhane İl Özel İdaresi bu uygulaması imar mevzuatına aygırı olup, kendine münhasır uygulamadır.

Görüşü sorulan Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü de yapılması düşünülen Katı Atık Ara Aktarma İstasyonunu, Organize Sanayi Bölgesi sınırları içerisinde yapılıyormuş gibi göstererek üniversiteyi yanıltmış bu konuda Üniversiteden rapor istemiştir.. Oysa Katı Atık Ara Aktarma İstasyonu, Organize Sanayi Bölgesinin hudutları içercisinde yer almamaktadır.

Konu ile ilgili rapor hazırlayan Üniversite mevcut uygulama projesini incelemediği gibi, benzer uygulaması Kelkit İlçesinde yapımı tamamlanan aktarma istasyonuna gidip herhangi inceleme yapmamıştır..Projede çözüme kavuşmuş konuları, projede yokmuş gibi değerlendirmiştir.

Üniversite raporun da olumsuzluk olarak belirtilen "Çöp transfer istasyonunun

gıda işletmelerine oldukça yakın olması ve rüzgar yönünü dikkate alındığında mevcut ortamda yayılarak koku ve bakteri bulaşması diğer işletmeleri olumsuz yönde etkileyecektir" görüşünde bahsedilen "oldukça yakın olması ve rüzgar yönü " Üniversitenin bölgede herhangi mesafe ölçümü ve rüzgar yönü tespiti yapmadığını göstermektedir. Ayrıca belirtilen "mevcut ortamda yayılarak koku ve bakteri bulaşması " görüşüne kanaat getirmek için "Organize Sanayi Bölgesindeki; Gıda üretim tesislerinin, Katı Atık ara Aktarma İstasyonuna uzaklığı ve doğal yüksekliği ölçülüp,benzer kapasiteye sahip aktarma istasyonlarından, aynı uzaklık ve yükseklikteki tespit edilen noktalardan, alınan numunelerin laboratuar sonuçlarına" göre varılması gerekirdi .Bilimsel çalışma ve hakkaniyet bunu gerektirir. Oysa raporda göreceli kavramlar kullanılarak bilgi kirliliği oluşturulmuştur. Rapor tamamen şehirdeki dedikodular ve şikayetlerin psikolojik ve duygu durumları göz önüne alınarak yazılmıştır" dedi.

Katı Atık Ara Aktarma İstasyonlarının ne şekilde kurulacağı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ilgili yönetmenlikte belirlendiğini dile getiren Okur, "Katı atıkların taşınmasının ekonomik olmasını sağlamak, taşıma hattındaki trafiğe fazla yüklenmemek için şehirlerin merkezi yerlerinde aktarma istasyonları kurulabilir. Bu istasyonlarda küçük hacimli araçlarla toplanan katı atıkların daha büyük hacimli araçlara aktarılarak, bu araçlarla işleme ve depo yerlerine taşınması sağlanır. Aktarma direkt taşıma aracına yapılabileceği gibi, bir ara depoya (bunker) boşaltıldıktan sonra, yeni araca doldurmak şeklinde, dolaylı olarak da gerçekleştirilebilir.

Aktarma istasyonlarının koku, toz, gürültü ve görünüş yönünden çevreyi kirletmemesi için, boşaltma işleminin yapıldığı yerlerin, kapalı olarak inşa edilmesi zorunludur .

Bu Proje: Çevre ve Şehircilik Bakanlığının İlgili Yönetmenliğin 21. maddesine tamamen uygun olup,bakanlıkça onaylamış ve ödeneği ayrılmıştır. Projede çöp aktarma işlemi; Şehir içinden gelen küçük hacimli araçlardan bunker vasıtasıyla büyük hacimli araçlara, kapalı ortamda aktarılarak yapılmaktadır.

Üniversitenin hazırladığı raporun sosyal ve yasal sorumluluğu yoktur. Bu sorumsuz kişilerce hazırlanan rapor Gümüşhane İl Özel İdaresi Sekreterliği tarafından dikkate alınarak veya başka amaçlara hizmet etmek için,Katı Atık Ara Aktarma İstasyonu yapımı engellenmiştir... Gümüşhane de yaşayan tüm vatandaşların vahşi depolama yapılan alandan çevresel açıdan zarar görmesi sağlanmıştır." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber